Het assortiment bestrating van Bylandt bevat twee typen gebakken klinkers: de strengpers klinker en de vormbak klinker. Ze zijn vernoemd naar de manier waarop ze hun vorm krijgen voordat ze gebakken worden. Welke van de twee klinkers vind jij het mooist?
 


 

Strengpers bestrating

Strengpers klinkers worden gevormd door een vacuümpers. Uit een doorlopende kleibalk (de streng) met zuiver rechthoekige afmetingen worden de stenen “geëxtrudeerd”. De kleibalk wordt volautomatisch versneden in klinkers conform de gewenste maat. Eenmaal uit de oven worden de strengpers producten van Bylandt machinaal getrommeld. Hierdoor ontstaat het nostalgische en verweerde uiterlijk. 

Strengpers straatstenen van Bylandt


 

Vormbak bestrating

Anders dan de strengpers stenen worden vormbak klinkers met een vormbakpers gemaakt. Hompen klei worden in vormbakken geperst en de overtollige klei wordt aan de bovenzijde afgestreken. Daarna worden de vormbakken omgedraaid waarna de stenen uit de bakken vallen. De vormbak klinkers van Bylandt zijn standaard ongetrommeld. 

Vormbak straatstenen van Bylandt


 

Een keuze van smaak

Een strengpers klinker heeft door de manier van vormen een strakkere uitstraling dan een vormbak klinker. Beide soorten zijn kwalitatief zeer hoogwaardig voor jouw bestrating. Dat getuigt de blijvende kleur en lange levensduur. 
  

Sierbestrating: oersterke eigenschappen


Mooie kleuren Bylandt sierbestrating in een rij

 
De sierbestrating van Bylandt wordt met recht aangeduid als kwalitatief hoogwaardig. Dat komt door de oersterke fysieke eigenschappen die de gebakken klinkers hebben.

Oersterke sierbestrating

Bylandt’s gebakken sierbestrating is enorm degelijk. De klinkers zijn door en door hard gebakken. Je hebt er je leven lang plezier van. Zonder al te veel onderhoud. Enkel een keer opnieuw invegen of schoonvegen met water. En hoe langer de klinkers liggen, hoe authentieker ze worden. 

100% Natuur

Bylandt maakt de sierbestrating op én van eigen bodem. Nederlandse rivierklei is onze grondstof. Klei is onuitputtelijk en winnen we samen met het Wereld Natuurfonds in de uiterwaarden. Daardoor ontstaan veilige vaarwegen en nieuwe natuur. Welke van onze gebakken klinkers je ook legt, het is altijd een duurzame keuze! 

Eigenschappen van gebakken sierbestrating

 • Oersterk, “kei” hard gebakken
 • Bewezen levensduur van 125 jaar
 • Bestand tegen extreme vorst en chemicaliën
 • Algen en groen hechten zich nauwelijks
 • 100% natuurlijke klinkers = 100% kleurecht

 

Hoe maken wij onze gebakken klinkers?


De klinkers van Bylandt gaan in de tunneloven

 
Bylandt produceert haar gebakken klinkers duurzaam en verantwoord. Kwaliteit is daarbij het sleutelwoord. Ontdek in een notendop de totstandkoming van een prachtig natuurproduct. 

Klei winnen en mengen

De productie van onze sierbestrating begint bij de grondstof klei. Voornamelijk lokaal gewonnen in de uiterwaarden van de Nederlandse rivieren. Op onze twee fabrieken worden verschillende soorten klei gemengd, gekneed en vermalen. Zo ontstaat voor elke kleur een uniek kleirecept.

Klei vormen tot een klinker

Na het mengproces start het vormen van de klei tot klinker. De zogeheten vormmethode is bepalend voor de uitstraling van de sierbestrating. Onze fabriek in Tolkamer maakt vormbakstenen, de fabriek in Kessel strengpersstenen. Lees meer over vormbak en strengpers en de manier van vormen. 

Drogen en bakken

Vochtige klei is logischerwijs noodzakelijk voor het vormen. Maar voor het bakken dient het vocht weer uit de gevormde stenen verdwenen te zijn. Daarom gaan de "vormelingen" pakweg 24 uur in droogkamers. Eenmaal droog worden ze geladen op een ovenwagen. Deze rijdt over 5/6 dagen langzaam door een tunneloven van ca. 100 meter lang. De temperatuur in de oven varieert tussen de 1000 tot 1200°C.

Eenmaal uit de oven worden de klinkers getrommeld (de strengpers producten). Denk aan een wasmachine, maar dan vele malen groter. Zo krijgen de stenen de typische verweerde look. Het resultaat: authentieke sierbestrating van Bylandt voor in jouw tuin! 

De sierbestrating van Bylandt komt net uit de oven
 


Sierbestrating in meerdere formaten


Verschillende formaten sierbestrating van Bylandt


Wil je een creatief tuinontwerp en een gemakkelijke tuinaanleg? Dat kan door het brede kleurenpallet en de prettige maatvoering van de Bylandt sierbestrating.

Ideale afmetingen

Bylandt levert de sierbestrating in drie formaten: de bekende waaltjes, het dikformaat en het robuuste keiformaat*. Al dan niet in vormbak- of strengpers-uitvoering, afhankelijk van de kleur die u kiest.

De ideale afmetingen geven je ontzettend veel vrijheid voor je tuinontwerp. Een kronkelend tuinpad, een rond terras? Een combinatie van verbanden en kleuren? Profiteer van de mogelijkheden! 

WAALTJES  
   
Strengpers
Afmetingen: L 204 x B 50 x H 67 mm
Aantal stuks per m2: ca. 96
 Waalformaat strengpers klinker van Bylandt
   
Vormbak
Afmetingen: L 206 x B 51 x H 90 mm
Aanal stuks per m2: ca. 93
 Waalformaat vormbak klinker van Bylandt
   
DIKFORMAAT  
   
Strengpers
Afmetingen: L 204 x B 67 x H 67 mm
Aantal stuks per m2: ca. 73
 Dikformaat strengpers klinker van Bylandt
   
Vormbak
Afmetingen: L 206 x B 67 x H 90 mm
Aantal stuks per m2: ca. 71
 Dikformaat vormbak klinker van Bylandt
   
KEIFORMAAT  
   
Strengpers
Afmetingen: L 200 x B 100 x H 52 mm
Aantal stuks per m2: ca. 50
 Keiformaat strengpers klinker van Bylandt

 

Jouw tuinaanleg wordt zo eenvoudig

De sierbestrating van Bylandt is klein van stuk en gaat lekker door de hand. Daarnaast wegen ze weinig. Het zelf aanleggen van bijvoorbeeld je oprit wordt daarom geen zware aangelegenheid. Heb je eenmaal je legverband opgezet, dan gaat het als een speer! Ontdek de vele legverbanden.  

Formaten sierbestrating van Bylandt

 • Waaltjes, dikformaat of keiformaat
 • Kleine maatvoering, praktisch voor je tuinaanleg
 • Handzaam en licht
 • Keuze uit legio legverbanden
 • Combineer ook verschillende kleuren
 • Kortom: veel creativiteit voor je tuinontwerp 

 
* Het keiformaat geldt alleen voor De Terra Ferrara, Genova en Milano. Deze producten zijn ook alleen in Keiformaat verkrijgbaar.

Bylandt klinkers in verband geleg
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies